fbpx

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЙОНА

Велинград е разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи, втори по големина в област Пазарджик, с население около 25 000 души. Образуван е през 1948 год. от сливането на селата Лъжене, Каменица и Чепино. Велинград е един от най-безоблачните градове в България, а много слънчевите дни през годината гарантират прекрасно време за почивка през всички сезони.

Наличието на минерални извори са причината за развитие на балнеоложкия туризъм. Велинград е популярен още като СПА столицата на Балканите и целогодишно привлича туристи от цялата страна и чужбина.

 Карстовият извор „Клептуза“ и едноименният парк са предпочитаното място за разходка в града. Не пропускайте да посетите и Историческият музей на Велинград, който поставя началото на музейното дело в Чепинския край.

Туристите, често пътуват и до околните селища, където природата е не по-малко впечатляваща. Впечатляващо също е да се повозите по единствената в България теснолинейна железопътна линия Септември – Велинград – Добринище.

Съветваме ви да посетите също ежегодния събор в местността „Юндола“ и местността „Елин кладенец“ (село Дорково) – най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа.

НОВИНИ

30 мар.

БХРА: „Най-добър четиризвезден семеен хотел на 2020 г.“

Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) връчи за 25-ти път своите Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството и мениджмънта. Церемонията се състоя...
Continue Reading
7 дек.

Хотел „ЗДРАВЕЦ“ получи наградата за Най-добър 4 звезден градски хотел за 2018г

На 05.12. 2018 г. Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация връчи в „София Хотел Балкан” своите Годишни награди за професионални постижения в областта на хотелиерството, ресторантьорството...
Continue Reading