ИНФОРМАЦИЯ ЗА РАЙОНА

Велинград е разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи, втори по големина в област Пазарджик, с население около 25 000 души. Образуван е през 1948 год. от сливането на селата Лъжене, Каменица и Чепино. Велинград е един от най-безоблачните градове в България, а много слънчевите дни през годината гарантират прекрасно време за почивка през всички сезони.

Наличието на минерални извори са причината за развитие на балнеоложкия туризъм. Велинград е популярен още като СПА столицата на Балканите и целогодишно привлича туристи от цялата страна и чужбина.

 Карстовият извор „Клептуза“ и едноименният парк са предпочитаното място за разходка в града. Не пропускайте да посетите и Историческият музей на Велинград, който поставя началото на музейното дело в Чепинския край.

Туристите, често пътуват и до околните селища, където природата е не по-малко впечатляваща. Впечатляващо също е да се повозите по единствената в България теснолинейна железопътна линия Септември – Велинград – Добринище.

Съветваме ви да посетите също ежегодния събор в местността „Юндола“ и местността „Елин кладенец“ (село Дорково) – най-голямото палеонтологично находище на Балканите и втората най-значима експозиция в Европа.

НОВИНИ

15 ян.

50 години Хотел Здравец!

Скъпи приятели, през 2018 година, хотел Здравец Wellness & SPA, празнува своя 50-ти рожден ден! Хотел Здравец е отворил врати за първи път, в началото...
Continue Reading
29 ное.

Македонски медии отличиха спа хотел „Здравец“ като атрактивно място за почивка във Велинград

Представители на няколко македонски медии гостуваха във Велинград, за да се запознаят с възможностите за спа туризъм, които предлагат местните хотелиери. „Велинград в България е...
Continue Reading
22 ное.

5300 лева събраха членовете на „Лайънс клуб“ – Велинград на благотворителен коледен бал в спа хотел „Здравец“

За пета поредна година „Лайънс клуб“- Велинград организира благотворително събитие в края на годината, посветено на значима кауза – набиране на средства за закупуване на...
Continue Reading